İş Görüşmesinde Gelebilecek Sorular
1. Kendinizi tanıtır mısınız?
Mülakata iyi bir iş giriş yapabilmeniz için önemli bir sorudur. Bu sorunun cevabını önceden hazırlayın. Başvurduğunuz pozisyon için aranan özelliklere sahip olduğunuzu vurgulayan, iş odaklı, yaklaşık bir dakikalık bir cevap hazırlayın. Mülakatta ezbere değil, doğal bir şekilde anlatın.
2. Önceki işinizden neden ayrıldınız?
Önceki işlerinizle ilgili kimseyi kötülemeyin. Kötü bir deneyim yaşamış olsanız dahi negatif ifadeler kullanmayın. Kısaca ve profesyonel bir dille olumsuz deneyiminizi anlatın ve uzun uzun önceki işinizde kattığınız değerlerden, öğrendiklerinizden, pozitif yanlarından bahsedin.
3. Deneyimlerinizden bahseder misiniz?
Birkaç iş deneyiminiz varsa, sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili deneyimleriniz detaylı anlatın. Henüz iş deneyiminiz yoksa, staj deneyimlerinizi, varsa topluluk projelerinizi ve okul projelerinizi anlatın.
4. Zaman baskısı altında çalışabilir misiniz?
İş deneyimlerinizde, eğitim hayatınızda veya sosyal hayatınızda mutlaka zaman baskısı altında başarılı olduğunuz durumlar vardır. Mülakatta önceden belirlediğiniz örneğinizi anlatın.
5. Takım çalışmasına yatkın mısınız?
"Evet takım çalışmasına yatkınım" gibi klişe bir cevap vermekten ziyade hayatınızdan bir örnekle anlatın. Önceki iş deneyimlerinizden bir takım çalışması ya da ortak yapılan bir okul projesi ya da bir takım sporu vb. örnek olarak verilebilir.
6. Yaratıcı mısınız?
"Evet yaratıcıyım" gibi klişe bir cevap vermek yerine hayatınızdan bir örnekle anlatın. İş deneyimlerinizde, eğitim hayatınızda ya da sosyal hayatınızda yaratıcılığınızı kullandığınız bir başarı hikayenizi anlatın.
7. Beklediğiniz maaş ne kadardır?
İş görüşmesine gitmeden önce sektördeki maaşları araştırın. İnternetten veya arkadaşlarınızdan benzer firmaların verdiği maaşları öğrenmeye çalışın. Net bir rakam söylemek yerine bir aralık söyleyin.
8. Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
Firma, sektörü ve rakipleri konusunda araştırma yaptığınızı bu soruda göstermelisiniz. Kişisel özellikleriniz, deneyimleriniz, eğitiminiz ve hedefleriniz ile firmanın nasıl uyuştuğunu anlatmalısınız.
9. Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
İnsan kaynakları yetkilisi bu soruyu özfarkındalığınızı ölçmek, güçlü ve zayıf yönlerinizi nasıl ifade ettiğinizi görmek için sorar. Güçlü yanlarınızı belirlemek için iş ilanında aranan özellikleri gözden geçirin. Güçlü yönleriniz ile örtüşenleri mülakatta anlatın. Zayıf yanınızı anlatırken; "Zayıf yönüm şudur ancak bunun farkındayım ve geliştirmek için şunları yapıyorum" şeklinde bir cevap verin.
10. En büyük başarınız ve başarısızlığınız nedir?
Tercihen başvurduğunuz pozisyonla ilgili bir başarınızı anlatın. Henüz iş deneyiminiz yoksa, eğitim hayatınızdan bir başarınızı anlatabilirsiniz. İnsan başarısız olmadan başarılı olmayı öğrenemez. İş hayatınızda, eğitim hayatınızda ya da sosyal hayatınızda yaşadığınız bir başarısızlık hikayesini önceden hazırlayın. İş görüşmesinde önce başarısızlık hikayenizi, sonra bu başarısızlıktan çıkardığınız dersleri ve bu sayede elde ettiğiniz başarıyı anlatın.