İş Görüşmesine Hazırlık

Başarılı iş görüşmesi için evde yapacağınız hazırlık çok önemlidir.


İşe alım sürecinde işvereni ikna etmek için iş görüşmesi çok önemlidir. Özgeçmişiniz ve ön yazınız sizinle ilgili ön bilgileri verir. Bu sayede, iş görüşmesine davet edilirsiniz. Kendinizi detaylı ifade edebileceğiniz ve firma yetkilisini ikna edeceğiniz yer mülakat aşamasıdır. İş görüşmesi için evde yapacağınız hazırlık çok önemlidir.

İş görüşmesine hazırlık ile ilgili detaylı bilgileri İŞ'TE ÇİĞLİ kariyer portalımızda bulabilirsiniz.
İş Görüşmesine Hazırlık

İş Görüşmesine Hazırlık Nasıl Yapılır?


1. Firma ve sektör hakkında araştırma yapın.

Firma hakkında internette iyi bir araştırma yapın. Firmanın web sitesini, sosyal medya hesaplarını, geçmişini, sektörünü, rakiplerini, firma ile ilgili haberleri, firmanın Türkiye'deki ve dünyadaki yerini, sektörün geleceğini araştırın.

2. CV'nizin detaylarına hakim olun.

İş görüşmesine gitmeden önce CV'nizde yazan tüm detaylara hakim olun. CV'nizde yazan herhangi bir bilgiyi hatırlamamazlık yapmayın.

3. Mülakat provası yapın.

Mülakatta gelecek sorulara uygun cevapları evde hazırlayın ve mülakatın provasını yapın.

4. Pozisyon ve şirketle ilgili sorular sorun.

Mülakatta soracağınız soruları önceden belirleyin. İş görüşmesinde sadece işverenin soru sorması doğru değildir. Siz de sorularınız ile işi ve firmayı tanımaya çalışın.

5. İş görüşmesine giderken yanınızda götürün.

İş görüşmesine giderken yanınızda olması gerekenler: firmanın adresi ve yol tarifi, kimliğiniz, not defteri ve kalem, görüşeceğiniz kişinin adı, birkaç kopya güncel özgeçmişiniz, varsa örnek projeleriniz ve portfolyonuz (hem kağıt üzerinde hem CD olarak), yeni mezunlar için varsa tez raporunuz, varsa kazandığınız ödüller.

6. Görüşmeye 15 dk önce gidin.

Görüşmeye 15 dakika önce gidin. Böylece, hem görüşmeye zamanında varmış olursunuz hem de 15 dakikalık süreçte ofis ortamını, çalışanları gözlemleme şansınız olur. Çok önemli bir mazaretiniz olmadığı sürece geç kalmayın. Geç kalırsanız, mutlaka görüşme saatinden önce şirketi arayıp haber verin, neden geç kalacağınızı açıklayın, özür dileyerek ne kadar gecikeceğinizi bildirin.

7. Yalan ve abartılı bilgi vermeyin.

İş görüşmelerinde insan kaynakları yetkililerini en çok etkileyen unsurlardan biri dürüstlük ve güvenilirliktir. CV'nizde yazan veya mülakatta söylediğiniz tüm bilgiler doğru olmalıdır.

8. İlgili ve istekli olun.

Görüşmede pozitif ve hevesli görünün. Sürekli gülümseyin. Yorgun, bezgin, soğuk, mesafeli, ilgisiz bir görüntü sergilemeyin. Sorularınızı sorarak istekli olduğunuzu gösterin.

9. Maaş konusunu siz açmayın.

Maaş konusunu işverenin açmasını bekleyin. Siz işin içeriğine, firmaya katabileceğiniz değerlere odaklanın. İşle ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışın, sorular sorun.

10. Pozitif olun, tebessüm edin.

Görüşmede pozitif ve hevesli görünün. Hiçbir zaman geçmiş işlerinizi, patronlarınızı kötülemeyin.

İş Rehberi

İş arama sürecinize rehberlik edecek faydalı bilgileri İŞ'TE ÇİĞLİ kariyer portalımızda bulabilirsiniz.

Çiğli Belediyesi Sosyal Medya Hesaplarımız